Hello....fellow customers and friends....welcome to my world of cupcakes. It was my first baby in cooking at the time I was passionate about baking something.....but now time has progressed and I'm now a chef in cheese tarts, blueberry tarts, strawberry tarts, triffle and fancy cookies. It does not stops there....Wait for my new list of orders other then the above....meanwhile feel free to explore through my blog and do place an order...thank you...

Tuesday, February 8, 2011

Resipi Puding Caramel

Bahan A:
1 tin susu cair Ideal
1 tin susu pekat F&N
1 tin air (guna sukatan tin susu cair atau susu pekat di atas)
2 sudu besar tepung kastard
10 biji telur (juga boleh dikurangkan kepada 8 biji untuk lebih jimat)

Bahan B:
10 sudu besar gula biasa

Cara:

1/  Panaskan pengukus.

2/ Kacau kesemua bahan-bahan sehingga sebati. Cukup guna whisk atau senduk untuk mengacau.

3/ Di atas dapur memasak yang lain, panaskan loyang yang akan digunakan untuk memasak puding. Masukkan Bahan B iaitu gula. Masak di atas api yang sederhana sehingga gula bertukar menjadi gula hangus.

4/  Masukkan loyang ke dalam pengukus.

5/  Tapis Bahan A yang telah dikacau sebati tadi ke dalam loyang.

6/  Masak selama 20 minit.

7/  Sejukkan di dalam peti ais.

8/ Setelah puding menjadi keras, terbalikkan loyang di atas pinggan dan masukkan semula ke dalam loyang atau bekas hidangan. Anda akan dapati bahagian atas puding berwarna coklat iaitu gula hangus dan bahagian selainnya berwarna kuning.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...