Hello....fellow customers and friends....welcome to my world of cupcakes. It was my first baby in cooking at the time I was passionate about baking something.....but now time has progressed and I'm now a chef in cheese tarts, blueberry tarts, strawberry tarts, triffle and fancy cookies. It does not stops there....Wait for my new list of orders other then the above....meanwhile feel free to explore through my blog and do place an order...thank you...

Wednesday, January 12, 2011

Resipi Set Chicken Chop


Bahan-bahan:-

seketul ayam (bahagian paha dan atasnya)
sebuku roti france (france bread)
kalau susah nk cr roti france roti empat segi pun boleh (blend)
sebiji telur
tepung gandum
sedikit garam
minyak
  
Cara:-
v      france bread dijemur sehingga keras dan dikisar untuk dijadikan serbuk roti. letak dalam sebuah bekas.
v      ayam dibersihkan.Buang kulit dan tulang.Torehkan ayam sehinggan menjadi nipis dan lebar
v      ayam disapu sedikit garam dan ditampal dengan tepung.
v      pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau.Celupkan ayam tadi dengan telur
v      ayam tadi kemudiannya dimasukkan kedalam bekas yang mengandungi serbuk roti tadi. Letak serbuk roti diatas ayam dan tekan supaya padat.
v      Goreng dalam minyak yang banyak
v      Cara buang tulang ayam..
toreh ayam betul-betul diatas tulang ayam bermula dari atas paha hingga ke hujung paha. Bila dah nampak tulang, kikis2 dan potong mana patut sampai tulan tercabut dari isi sehingga bahagian lutut ayam. Biarkan lutut ayam itu bertulang dan ambil pisau besar potong tulang yang sudah tercabut dari isi

 Master / Sautee sos


1.     Tulang ayam (rangka dinosour ) I ekor (dipotong bagi memudahkan proses bakar. Kalau xde microwave, guna ja kuali utk bakar-letak minyak skit.
2.      Tomato puree (tin kecik)
3.      Gaulkan tulang ayam & tomato puree, bakar  & golekkan2 smpi agak hitam skit  sbb kalau x betul2 bakar nnti  colour sos xjd brown.
4.      Setelah ayam di bakar masukkan 1 jug air dlm periuk rebuskan tulang ayam yg dibakar bersama dengan carrot, batang saleri, bawang dadu. (rebus sampai carrot & batang saleri empuk)
5.      Cairkan butter/mentega – 150gm
6.      Masukkan bawang yg dipotong dadu
7.      Masukkan tepung gandum – 150gm
8.      Masukkan sup tulang di atas, blender tulang ayam, carrot & saleri smpi halus.

Sos Lada Hitam

Cara Menyediakan sos lada hitam:
1.      Lada hitam digoreng tanpa minyak dan dikisar (sukatan ikut berapa pedas kita nak)
2.      Ambil sautee sos dan masukkan lada hitam yg telah dikisar.
3.      Masukkan chicken stok, perasa secukup rasa
4.      Kacau sehingga pekat dan siap utk dimakan.

Mushroom Sos

Cara menyediakan mushroom sos:

1.      Potong button mushroom dan goreng dengan minyak yg sedikit sehingga layu
2.      Ambil sautee sos dan masukkan lada hitam yg telah dikisar dan mushroom yg telah digoreng
3.      Masukkan chicken stok, perasa secukup rasa
4.      Kacau sehingga pekat dan siap utk dimakan.

Mashed Potato

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 5 biji ubi kentang
  • butter (klu yg 4 segi tu, gune 1/2 pon cukup)
  • 1/2 cawan tepung jagung (bancuh dgn air)
  • 1 kiub ayam (nk gune stok ayam pon boleh..sukatan sesedap rasa)

Cara-cara

  1. utk mashed potato: rebus kentang hingga betul2 lmbut dan lenyekkan sesedap rasa..hehe.ketepikan.ha pastu watla bentuk bulat ke, segi4 ke..depends.(dah siap la utk mkn..lalala)
  2. utk gravy (kuah): cairkan mentega atas api sederhana.dah cair, masukkan bancuhan tepung jagung.kacau..kacau..dah perang sket masukkn kiub ayam lak.kacau lg smpi mendidih.siap.
  3. mknlah mashed potato tu ngn gravy..sedaapp..menjilat kaki!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...