Hello....fellow customers and friends....welcome to my world of cupcakes. It was my first baby in cooking at the time I was passionate about baking something.....but now time has progressed and I'm now a chef in cheese tarts, blueberry tarts, strawberry tarts, triffle and fancy cookies. It does not stops there....Wait for my new list of orders other then the above....meanwhile feel free to explore through my blog and do place an order...thank you...

Wednesday, January 12, 2011

Resipi Cotton Soft Japanesse Cheesecake

Bahan-bahan ( utk loyang size 8-inci )

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100ml fresh milk
6 biji kuning telur
1 tbsp jus lemon
1/4 tsp garam
60g tepung kek / tepung superfine
20gram tepung jagung

Bahan B:
140g gula pasir
7 biji putih telur
1/4 tsp cream of tartar atau 3/4 tbsp jus lemon

Cara :

Dengan cara double boil, campur dan cairkan cream cheese, butter dan freshmilk. Bila dah mencair, biarkan adunan sejuk. lalu masukkan tepung cake, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese tadi dan kacau sampai rata .gunakan whisk yang kecil agar adunan cepat rata dan tdk berketul2

mixer putih telur bersama cream of tar tar, sampai berbuih (foamy). masukkan gula sedikit demi sedikit dan mixer lagi sampai agak kaku (soft peak).

Ambil sedikit demi sedikit adonan bahan B dan masukkan ke dalam adunan bahan A , kacau sampai rata (sebati)

siapkan loyang size 8 inch , sapu dengan marjerin dan alas dengan kertas baking.

Bakar dgn cara au bain-marie (waterbath), dengan suhu 160C selama 1 jam.

cara membakar dengan waterbath:

siapkan sebuah dulang yg sizenya lebih besar daripada loyang cake. Tuang dengan air dingin(sejuk) dan letakkan loyang berisi adunan cake di atasnya. Tinggi air cukup setengah dari tinggi loyang. Jangan masukkan air panas, kerana akan menyebabkan cake menjadi bantat dan cheesenya akan mengeras di bahagian bawah.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...