Hello....fellow customers and friends....welcome to my world of cupcakes. It was my first baby in cooking at the time I was passionate about baking something.....but now time has progressed and I'm now a chef in cheese tarts, blueberry tarts, strawberry tarts, triffle and fancy cookies. It does not stops there....Wait for my new list of orders other then the above....meanwhile feel free to explore through my blog and do place an order...thank you...

Monday, December 27, 2010

Resipi Cupcake

Kek Coklat untuk lapisan dalam cupcake

2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak (boleh diganti butter yang dicairkan)
1 cawan gula castor
1.5 cawan air
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp baking powder
0.5 cawan serbuk koko import (kalau local keras sikit)
0.5 cawan susu (susu pekat atau susu cair)

Cara: Pukul telur dan gula 1 minit. Masukkan susu, air dan minyak masak. Masukkan tepung, serbuk koko, soda bicarbonate dan baking powder. Pukul semuanya hingga sebati. Bakar dalam suhu 160C selama 15-20 minit untuk cupcake dan 1 jam 30 minit untuk cake.

Buttercream lembut untuk lapisan tengah cupcake
500 gram creamwell (lemak haiwan)
150 gram gula icing
1 sudu makan butter
0.5 tin susu pekat
1 sudu makan perisa oren

Cara: Campurkan Creamwell dan gula. Campurkan butter dan susu. Masukkan semua bahan dalam bowl dan pukul selama 10 minit sehingga lembik dan kembang 2x ganda

Buttercream doh untuk lapisan atas cupcake
Hiasan flower/leaf
200 gram shortening (lemak sayuran khusus untuk cupcake bukan khusus untuk roti)

200 gram gula icing yang diayak


Cara: Masukkan semua bahan dalam bowl dan pukul/kacau dengan sudu dengan tangan hingga sebati. Jangan sampai kembang.



SELAMAT MENCUBA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...